Windlichten van L28?

Windlichten & Lantaarns

De windlichten en lantaarns bij L28 zijn heel divers van rustiek tot modern. Windlichten zijn van boven open en de lantaarn kenmerkt zich doordat hij volledig omsloten is en een deur heeft. De materialen die gebruikt worden in de lantaarns en windlichten van L28 zijn metaal, hout, glas en combinaties van deze materialen. Van oudsher worden de lantaarns gemaakt van een combinatie van glas met metaal of hout. Als metaal werd er koper gebruikt of blik. Koper had als nadeel dat het vaak gestolen werd en blik had als nadeel dat het ging roesten. Daardoor werden er ook lantaarns van aardewerk gemaakt. In China en Japan wordt de lantaarn soms ook van papier gemaakt. De lichtbron van de lantaarn was vroeger eenkaars of olie. Later werd de lantaarn gebruikt voor de straatverlichting en ontstond zo de straatlantaarn. De oudste bron van verlichting voor de lantaarn is olie. Voor de straatlantaarn werd als eerste bron van verlichting echter een kaars gebruikt omdat er met olie te veel gemorst werd. In 1663 veranderde dit door de Amsterdamse uitvinder Jan van der Heyden. Hij bedacht een afgesloten reservoir waaruit de olie niet weg kon lopen. Door zijn uitvinding werden de Amsterdamse straatlantaarns allemaal uitgerust met olie. De olie die gebruikt werd was raapolie die door de windmolens werd geslagen uit koolzaad. Bezoekers van Amsterdam keken hun ogen uit als de straatlantaarns in de avond ontstoken werden. Zo veel licht hadden de meesten nog niet eerder meegemaakt. Pas in de 19 eeuw werd er omgeschakeld naar gasverlichting. Amsterdam ging als stad over op de gasverlichting in 1883. Hiertoe moesten alle lantaarns in de stad vervangen worden. Dit was een enorme ingreep. Door de uitvinding van het gloeikousje in 1893 moesten de lantaarns wederom vervangen worden. Ook dit was een enorme ingreep, echter het grote voordeel van de verbeterde verlichting woog ruimschoots op tegen de extra werkzaamheden.  Tegenwoordig kennen we alleen nog elektriciteit als lichtbron voor onze straatlantaarns. 

Windlichten & Lantaarns kopen

De windlichten en lantaarns van L28 kunnen nog steeds verlicht worden met traditionele kaarsen of waxinelichtjes. Beide producten zijn ook verkrijgbaar bij L28. Bekijk ons assortiment en bestel snel. De lantaarn zal dan conform onze voorwaarden snel bij u afgeleverd worden. 

Windlichten

Vragen? L28 beantwoordt ze graag!

L28 biedt haar klanten een uitgebreide klantenservice. Wij hebben naast onze telefoonservice ook contactmogelijkheden via onze appservice. Via ons mobiele nummer staan we klaar om al uw vragen te beantwoorden. Via ons mobiele nummer zijn wij bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 om al uw vragen te beantwoorden. Ook kun je ons bereiken via e-mail en sociale media. Heb je dus vragen of opmerkingen over een van onze producten, neem dan gerust contact met onze klantenservice op.