Statiegeld op blikjes

Nieuwe tarieven en inleverpunten in Nederland

Het nieuwe statiegeldsysteem voor blikjes is op 1 april 2023 in werking getreden en bij L28 willen we jou graag informeren over deze verandering. In dit artikel bespreken we de nieuwe tarieven voor statiegeld op blikjes, welke producten onder het systeem vallen, waar je jouw blikjes kunt inleveren en de voordelen van het statiegeldsysteem voor jou én het milieu.

Nieuwe statiegeld tarieven voor blikjes en plastic flessen

Vanaf 1 april 2023 geldt er €0,15 statiegeld op alle metalen drankverpakkingen (inclusief blikjes) met een inhoud van 3 liter of minder, ook wel bekend als statiegeld blik. Dit komt bovenop het bestaande statiegeldsysteem voor kleine plastic flesjes van frisdranken en waters, waar ook €0,15 statiegeld op geheven wordt. Grote plastic flessen van frisdranken en waters hebben een statiegeld tarief van €0,25.

Welke producten vallen onder het statiegeldsysteem voor blikjes?

Het statiegeldsysteem is van toepassing op metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder en plastic flessen van frisdranken en waters. Producenten van plastic flessen met 100% sap kunnen zich vrijwillig aanmelden voor het statiegeldsysteem. Plastic flessen van zuivel en siropen zijn uitgesloten.

Inleveren van statiegeld, blikjes en andere verpakkingen.

Bij L28 moedigen we je aan om statiegeld blikjes en verpakkingen met een statiegeldlogo in te leveren bij de meeste supermarkten en andere winkels waar dranken worden verkocht. Daarnaast zijn er steeds meer inleverpunten op straat te vinden. De locaties van deze innamepunten zijn te vinden op de website van jouw gemeente.

Hoe werkt het?

Het proces is eenvoudig. Bij de aankoop van een verpakking die een statiegeldlogo draagt, betaal je een extra bedrag van 15 cent. Deze aanvulling krijg je terug wanneer je de verpakking inlevert bij een daarvoor bestemde innameautomaat.

De automaat is zo ontworpen dat het de barcode en het statiegeldlogo van het blikje kan herkennen. Wanneer een blikje over deze kenmerken beschikt, wordt het geaccepteerd en krijg je de eerder betaalde 15 cent terug. Mocht het blikje echter geen statiegeldlogo hebben, dan zal de automaat het niet innemen. In dit geval kun je het blikje nog steeds kwijt door het in de prullenbak naast de automaat te werpen.

Voordelen van het statiegeldsysteem voor blikjes en verpakkingen

Bij L28 zijn we enthousiast over het statiegeldsysteem, inclusief statiegeld op blikjes, omdat het verschillende voordelen biedt, zoals het voorkomen van zwerfafval, een hogere recycling van verpakkingen, een financiële prikkel voor consumenten om verpakkingen terug te brengen, minder grondstoffen nodig voor de productie van nieuwe verpakkingen en een lagere CO2-uitstoot. Door het invoeren van statiegeld op blikjes en andere verpakkingen dragen we samen bij aan een schonere en duurzamere wereld.

Lees hier alle informatie vanuit de overheid ➜ Rijksoverheid


Bekijk onze best verkochte merken!

  • None Coca Cola
  • None Sinas Frisdranken
  • None 7-Up
  • None Monster Energy
  • None Ice Tea's
  • None Hero
  • None Slammers Energy
  • None Red Bull
  • None Pepsi Cola