Frisdranken bij L28?

Hey allemaal, wist je dat het woord "frisdrank" eigenlijk pas in 1956 is bedacht? Ja, echt waar! Het was reclamemaker Dick Schiferli die met deze term op de proppen kwam voor koolzuurhoudende limonade. Maar ook niet-koolzuurhoudende limonades, sportdranken en energiedranken vallen volgens de Nederlandse Warenwet onder de noemer frisdranken.

Een typische frisdrank bestaat uit koolzuurhoudend water, suiker, aroma's of vruchtenextracten en andere hulpstoffen. Maar wist je dat limonade al in de zeventiende eeuw in Italië werd gedronken? Toen werden gesuikerde vruchtendrankjes al "limonades" genoemd. Er waren zelfs andere varianten zoals orangeade en grenadine. Langzamerhand werd limonade de overkoepelende naam.

De Schotse chemicus Joseph Black ontdekte koolzuurgas in het begin van de jaren 1750 en de Engelse scheikundige Joseph Priestley bedacht rond 1770 een methode om koolzuurgas aan water toe te voegen. De Zweed Tobern Bergman probeerde rond diezelfde tijd de vermeende genezende werking van natuurlijk bronwater te imiteren door naast koolzuur ook mineralen aan water toe te voegen.

Maar de Zwitserse jood Jacob Schweppe patenteerde in 1973 zijn eigen methode om water van koolzuur te voorzien. Omdat het water vooral in Engeland populair bleek, begon Schweppe in 1798 onder de naam Schweppes & Co een eigen mineraalwaterfabriek in dat land. Het product werd soda water genoemd. En zo zie je maar weer, soms zijn de meest simpele uitvindingen het meest succesvol!

Hoe wordt frisdrank gemaakt?

Heb je je ooit afgevraagd hoe frisdrank wordt gemaakt? Nou, het begint allemaal met de siroop. Suiker wordt opgelost in water en vervolgens worden vruchtensappen en geur- en smaakstoffen toegevoegd. Voor Cola wordt er zelfs een deel van de colanoot gebruikt. Nadat de siroop is gemengd met water, wordt er koolzuur aan toegevoegd om het lekker bruisend te maken. Maar hoe krijgt de frisdrank zijn weg naar de flessen? Wel, dat gebeurt met behulp van een enorme machine die lijkt op een lopende band. Eerst worden de flessen die uit de winkel komen gereinigd en ontdaan van de dop.

Vervolgens worden ze geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat er geen gevaarlijke stoffen in zitten, zoals terpentine of benzine. Als alles in orde is, worden de flessen in de vulmachine gevuld met de siroop. Dit kan wel tot 40.000 flessen per uur zijn! Ten slotte worden de doppen erop gedraaid en wordt er nog een laatste controle uitgevoerd om te verzekeren dat alle flessen goed gevuld zijn. En zo krijgen we uiteindelijk die heerlijk bruisende frisdrank in onze handen. Cheers!

Cola

Wie kent hem niet? Cola, het bekendste frisdrankje ter wereld! Maar wist je dat het pas eind 19e eeuw werd uitgevonden door Dr. John Pemberton? Hij werkte bij een drogist in Atlanta en maakte eigenlijk een hoestdrankje dat niet echt werkte, maar wel lekker was. Mensen vonden het zo lekker dat hij wel 13 glazen per dag verkocht! Samen met Frank Robinson besloten ze het drankje te gaan verkopen en gaven het de naam Coca-Cola.

Vier jaar later werd het drankje gebotteld en lag het in de winkels. In Nederland werd het voor het eerst verkocht tijdens de Olympische Spelen in 1928 en later ook hier geproduceerd. Tegenwoordig kun je het in zo'n 200 landen op de wereld krijgen. En natuurlijk hebben sommige mensen geprobeerd het op hun eigen manier na te maken, denk maar aan Pepsi en huismerkcola. Maar wat ons betreft gaat er niets boven het origineel!

Frisdranken

Vragen? L28 beantwoordt ze graag!

L28 biedt haar klanten een uitgebreide klantenservice. Wij hebben naast onze telefoonservice ook contactmogelijkheden via onze appservice. Via ons mobiele nummer staan we klaar om al uw vragen te beantwoorden. Via ons mobiele nummer zijn wij bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 om al uw vragen te beantwoorden. Ook kun je ons bereiken via e-mail en sociale media. Heb je dus vragen of opmerkingen over een van onze producten, neem dan gerust contact met onze klantenservice op.