De goedkoopste energy drinks haal je bij L28

Energy drinks kopen? L28!

Energy drinks is een gewild product onder de jongeren en jongvolwassenen. Bij L28 kun je blikjes energy goedkoper kopen dan bij de concurrent! Vanaf 3 traytjes bezorgen we de blikjes zelf uit! Als er boven de € 100 wordt besteld vervallen de verzendkosten!

Het assortiment energy drinks

Wat is een energy drankje?

Een energydrank of energy drink is een drankje die een stimulerende werking op de mens kan hebben. Er zijn twee soorten energydrank: de zogenaamde sportdrank en dranken die bedoeld zijn voor het verbeteren van fysieke en mentale prestaties, hoewel deze werking soms wordt betwist. Deze laatste categorie die vrijwel altijd onder de aanduiding energy drink wordt verkocht en waarvan een blikje van 25cl een hoeveelheid cafeïne of soortgelijk bestanddeel bevat is vergelijkbaar met een kop koffie.

De vraag naar energydrank is groot. De omzet van merken als Monster en Red Bull nam in België tot 2010 vijf jaar lang jaarlijks met 10 procent toe. De marketing richt zich met name op jonge consumenten. Na 2010 heeft vrijwel iedere Nederlandse supermarkt wel een eigen huismerk, of ander goedkoop merk net als sommige drogisterijketens. Red Bull wordt het meest verkocht in de horeca en bij benzinestations, snackbars, frisdrankautomaten en dergelijke.

Wat zijn de effecten van energy drinks?

Men kan in het algemeen stellen dat het effect komt van de toegevoegde cafeïne en ook de hoeveelheid suiker die in de energy drankjes zit kan de prestaties (kortdurend) verhogen. Ook andere stoffen, zoals taurine, leiden volgens de fabrikanten tot prestatieverhoging.

Een effect op het concentratievermogen of cognitieve prestaties kon niet goed worden aangetoond in een wetenschappelijke studie. Ook op de sportprestaties kon de invloed niet worden aangetoond, hoewel een onderzoek uit 2001 wél een effect vond. Wel kon aangetoond worden dat bestuurders op lange autoritten langer wakker konden blijven. Dit effect is waarschijnlijk volledig toe te schrijven aan het effect van de cafeïne. Voor wat betreft invloed op de reactiesnelheid lijkt taurine geen meerwaarde te hebben. In onderzoek lijkt taurine het effect van cafeïne zelfs te verminderen.

Negatieve effecten kunnen zijn, stress en/of een angstig en paniekerig gevoel, verhoging en/of schommeling van de bloedglucosespiegel, diarree, hoofdpijn, hartkloppingen en misselijkheid. Bij regelmatig of dagelijks gebruik draagt het ook bij aan het ontstaan van overgewicht, maag- en darmproblemen en tandbederf. Indien cafeïne en andere bestanddelen zoals taurine nog in een te hoge concentratie in het bloed aanwezig zijn, kan dit leiden tot slapeloosheid, wat overdag weer kan leiden tot slaperigheid. Bij langdurig gebruik kan hier een vicieuze cirkel ontstaan. Men drinkt de drankjes om slaperigheid en vermoeidheid tegen te gaan, maar kan niet slapen doordat men bijvoorbeeld in de avonduren ook nog energydrank nuttigt

Mensen die vaak energiedrankjes drinken, kunnen tolerantie opbouwen en op die manier op een gegeven moment in de avond en bijvoorbeeld ook nog een blikje voor het slapen drinken zonder dat men er van wakker ligt. Deze tolerantie is vaak een teken van verslaving, wat de gezondheid en een gezonde slaap, aan kan tasten.

Gerelateerde producten